Soorten tablets

De eerste tablet-pc’s werden bediend met een speciale schrijfstift, ook wel stylus genoemd, waarmee op het scherm geschreven kan worden. De huidige tablet-pc’s worden echter meestal met de vinger bediend.
Het belangrijkste verschil met een laptop is het (meestal) ontbreken van een toetsenbord, al kan wel een los toetsenbord worden aangesloten. Een typische tablet-pc is ongeveer 21x27x2 cm groot en weegt tussen de 1 en 1,5 kg.
Een tablet-pc kan door middel van wifi en/of LAN-verbinding met een lokaal computernetwerk of het internet worden verbonden.
Verder is een tablet-pc eigenlijk een volwaardige personal computer. Alle software die op Windows XP, Windows Vista of Windows 7 draait, werkt ook op de tablet-pc als deze Windows-software draait, mits de tablet is voorzien van een Intel-compatibele processor. De Microsoft Surface RT die op Windows 8 draait ondersteunt alleen software die hier specifiek voor is geschreven. Net als bij een pc zijn er ook meerdere besturingssystemen mogelijk op een tablet.

tablets


Apple-tablets
Het bedrijf Axiotron bracht in 2007 een op de Apple Macbooks gebaseerde tablet-pc uit, de Modbook. Het scherm van de laptop is vervangen door een scherm dat reageert op een stylus.
Op 27 januari 2010 presenteerde Apple de iPad, die de tablet-pc populariseerde. Deze tablets draaien op Apples eigen besturingssysteem iOS. Het grote voordeel is dat het eenvoudig te bedienen tablets zijn. Inmiddels heeft Apple de 5e generatie van de iPad op de markt gebracht, samen met de 7,9 inch-grote iPad mini.


Android
Google ging de concurrentie aan met Apple door Android aan te passen van telefoon voor tablet, versie 3.0. In 2011 zijn de eerste Android 3.0-tablets op de markt gekomen. Begin 2011 werden veel nieuwe tablets aangekondigd op CES, waaronder veel Android 3.0-tablets (zoals de Motorola Xoom, de Samsung Galaxy Tab 10.1, de Dell Streak 7 en een reeks ASUS Eee Pads). Inmiddels hebben ook Toshiba met de AT-serie en Acer met de Iconia Tab-serie zich aangemeld.
Het zijn niet alleen 10-inchtablets die het daglicht zien. Steeds meer tussenmodellen worden gelanceerd, zoals Samsung met de Galaxy Tab 8.9 en Galaxy Tab 7.7, en Acer met de Iconia Tab A100. Vooral 7-inchmodellen zijn populair bij consumenten, vooral vanwege de lage prijs. Voorbeelden van 7-inchtablets zijn de Kindle Fire van Amazon en de Nexus 7 van Google.


Budget tablets
Daarnaast zijn er veel budget-tablets op de markt, zoals de ViewSonic ViewPads, Q-ware en verschillende Archostablets. Een aantal van deze goedkopere tablets worden door bijvoorbeeld drogisterijen en speelgoedwinkels verkocht. Voor een bedrag tussen de 80 en de 200 euro krijgt men vaak een minder uitgebreide tablet zonder Bluetooth, GPS-ontvanger, 3G-module of een kwalitatief goede camera. De behuizing is van een mindere kwaliteit en het scherm is met name bij de oudere versies resistief aanraakscherm in plaats van capacitief aanraakscherm. In sommige gevallen zijn ze dan weer wel te verkrijgen met de nieuwste versie van Android. Voordeel van deze goedkopere tablets is dat er een bredere groep mensen op een goedkope manier gebruik kan maken van een tablet en er ervaring mee kan opdoen voordat men een dure tablet aanschaft.


Windows 8
In oktober 2012 heeft Microsoft zijn nieuwe besturingssysteem, Windows RT, op de markt gebracht, dat speciaal voor tablets is ontworpen. Het besturingssysteem kan zowel met touchscreen als met muis en toetsenbord bediend worden. Het Windows 8-vlaggenschip is de Microsoft Surface, dat uitkomt met Windows RT en Windows 8 Pro. Een paar Windows 8-fabrikanten zijn Samsung, Asus en Acer.

Bron: wikipedia